måndag 11 maj 2009
2 ägg om dagen gör magen glad
Folk på jobbet brukar fråga om jag aldrig tröttnar på att äta ägg till frukost. Två kokta ekologiska (man kan ju inte äta något annat än ekologiska ägg utan att börja gråta vid tanke på alla höns som trängs i små burar och inte får se solens ljus :c) ägg med salt och peppar på. Nom nom. Jag tröttnar verkligen aldrig! Tycker det är lika gott varje morgon! Och nu när jag fått i mig dagens dos med ägg är jag redo för kursdag ett av tre. Nu håller vi tummarna för att det är bra kursdeltagare!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inte för att vara jävlig eller något, men ekoägg gör mycket lite skillnad för välmåendet av djuret. Om du orkar läsa hela Djurens rätt rapport finns den här: http://www.djurensratt.se/pls/portal/docs/PAGE/DJURENS_RATT/MATERIAL/NEDLADDNINGSBART/HONAN_ELLER_AGGET.PDF
SvaraRadera"’Frigående’ system
Det finns tre typer av så kallade frigående system för värphöns i Sverige: envåningssystem, flervåningssystem och ekologisk produktion. Av dessa är det bara de hönor som hålls i ekologisk produktion som får gå ut. Flervåningssystemen innehåller flera plan över varandra, ungefär som lagerhyllorna på IKEA. På dessa hyllplan är golven av galler, men minst en tredjedel av byggnadens golv ska vara strötäckt. I alla frigående system ska det finnas sittpinnar, värpreden, strö och minst 1 111 cm2 golvarea per höna, vilket motsvarar 9
hönor per kvadratmeter. I de frigående systemen hålls grupper på flera tusen individer
tillsammans, vilket medför en social stress för hönorna och ökad konkurrens som leder till rädsla.50 Gödsel som ansamlas och ligger kvar i upp till ett år ger höga ammoniakhalter.
Dessutom rör hönorna upp damm. Luften i ett hönsstall gör
ont att andas även för den som bara är där en kort stund.
Ibland utbryter panik i de stora hallarna och alla hönor försöker fly in i samma hörn, vilket kan leda till att hundratals hönor kläms och kvävs till döds. Kannibalism förekommer i
alla inhysningssystem, men drabbar frigående hönor hårdare
eftersom de individer som utför detta beteende har möjlighet att attackera flera djur än de skulle ha haft i små grupper. Sjukdomar sprids lätt i de stora grupperna, och risken för vissa typer av benbrott och andra skador ökar med större rörelsefrihet. Dödligheten är därför ibland högre i frigående system än i burar.
Det finns ingen gräns för hur många hönor man får ha i
samma grupp. Det är inte ovanligt med 10–20 000 djur i ett stall.
Ekologisk produktion
Omkring 8 procent av hönorna utnyttjas i ekologisk produktion. Ekologiska hönor får vara ute under sommaren, minst en tredjedel av livet enligt reglerna, och de äter ekologiskt foder. I övrigt hålls de på ungefär samma sätt som övriga ”frigående”. De har aningen mer plats, man får hålla högst 7 hönor per kvadratmeter inomhus. Det får finnas högst 3 000 hönor i samma grupp. Även de hönor som föds upp enligt KRAV:s regler kläcks, transporteras och slaktas på samma sätt som övriga hönor i äggindustrin. Och även deras bröder har blivit levande nermalda som nykläckta."
Så ja, trängs i små burar gör de inte, och ser dagens ljus gör de, men dem bryter sina ben, äter upp delar av varandra, fräts sönder mot golv som bara tvättas i omgångarna då hela hönspopulationen slaktats hängande i struparna, mals ned levande om de är hanar och inte kan lägga ägg, etc etc.