torsdag 20 januari 2011

PWND

Igår var jag på ett baspass på F&S. I omklädningsrummet tio minuter innan passet stod ett gäng (till synes hyfsat vältränade) gymnasietjejer och diskuterade hur "löjligt enkelt" passet måste vara eftersom det bara är "gamla tanter" som ska medverka. Och jag. Plus några i yngre medelåldern.

I alla fall. Tio minuter in i passet SITTER två av kidsen på golvet och fläktar sig med sina t-shirtar. Fem minuter senare sitter SAMTLIGA kids och flåsar och ser sig storögt om på alla pantertanter som gör alla armhävningar och situps med bravur. Ledaren försöker förklara hur man kan gör övningarna lättare men gymnasietjejerna orkar knappt det. Orkar inte ens försöka (vilket iof kanske har mer med attityd att göra än med muskler och flås).
Koordinationen ska vi inte ens tala om. Ja, visst, det är svårt att gå på ett gympapass och hänga med om man är ny, det är mycket rörlse, men takten borde man väl kunna hålla? Eller?

Jag blev lite fascinerad av det här. Och förskräckt. Jag som spelade handboll under mina ungdomsår har ju alltid haft någorlunda koll på det där med rörelse, styrka osv. Har alltid haft någon sorts grundkondition som varit bättre ibland men också sämre ibland. Jag har alltid haft koll på vilken teknik man ska ha när man gör en armhävning eller en situp eller knäböj.
Kidsen som var med på gårdagens pass flaxade bara omkring med sina kroppsdelar åt olika håll och kanter medan man såg panik lysa i deras ögon medan dom med flackande blick försökte hitta någon annan som var lika förtvivlat ur fas som dom var.

Ung är inte alltid lika med bättre idrottare.

2 kommentarer:

  1. "Ung är inte alltid lika med bättre idrottare."
    Haha, nej långt ifrån! Dessutom är det väl många av de här tjejerna som mest äter godis, röker och jagar killar. Det får man inte så bra kondition och koordination av. :))
    Jag har dock upplevt det totalt motsatta: unga tjejer som efter passen säger att "guuud, vad lätt det var! förstår inte varför alla är så röda och svettiga!" Men har man tittat på dem under passet så ser man att de inte gör en enda övningar ordentligt eller tar i för fem öre. Step kan vara hur lätt som helst om du bara kliver upp och ner på lådan, men tar du i och hoppar, snurrar med full kraft osv. kan du knappt stå efteråt (varför jag nu talar om det för dig. ;)

    SvaraRadera
  2. känns som många som är just unga och smala tror att man kan ta den goda hälsan för given, att den bara finns där tillsammans med kondition och styrka.
    det som var roligt var ju just att dom inte TOG I i övningarna utan bara slängde ut kroppsdelar till höger och vänster. träningen blir ju effektiv först när man tar kontroll över sina muskler och sin kropp.

    SvaraRadera